Dedemsvaart: méér dan een gitaarparadijs

Kom langs en ontdek wat de regio Dedemsvaart nog meer te bieden heeft.
23 augustus 2024 in
Erik Bogaards
| Nog geen reacties

Gitaarliefhebbers komen natuurlijk naar Dedemsvaart voor de nieuwe, vintage én tweedehands gitaren, gear en versterkers van The Fellowship of Acoustics. Maar onze Fellows krijgen aan de balie regelmatig de vraag: wat is er nog meer te doen in Dedemsvaart? Méér dan genoeg! Dit zijn onze top-tips!

De historie van Dedemsvaart

Als je meer wilt zien, helpt het om ook iets meer te weten. Bijvoorbeeld dat Dedemsvaart "De Voart" is in het fraaie Nedersaksisch. En dat het dorp werd gesticht door baron Willem Jan van Dedem, die ook verantwoordelijk was voor de aanleg van het kanaal dat door de stad loopt. Je raadt het al: de Dedemsvaart. Een belangrijke stap, want zonder dit kanaal was de omgeving vooral een moeras en dankzij de afwatering kon er ineens veel meer, waardoor De Voart een grote rol heeft gespeeld in de turfwinning en de ontwikkeling van wat later Dedemsvaart zou worden. Mocht je tijdens een bezoekje nog een laatste eer willen bewijzen aan onze over-overgroot Fellow Willem Jan, dan is zijn graf te vinden op de Mulderij aan de rand van Dedemsvaart. De majestueuze treurbeuk én het smeedwerk van het hek rondom zijn laatste rustplaats maken het bezoek de moeite meer dan waard.

FF wat anders: Recreatiegebied De Kotermeerstal

Heb je de kinderen beloofd dat we straks écht wat leuks gaan doen? Of moet je zelf even uit je hoofd en in je lichaam? Dan is de Kotermeerstal een goede plek om even lekker af te koelen of uit te razen. Iedereen die van natuur en buitenactiviteiten houdt, komt hier aan zijn of haar trekken. Losgaan op de Pump Track, een duik in het water of een hengeltje uitgooien: het kan aan deze heerlijke waterkant. Ook leuk, maar iets verder weg: het Heuveltjesbosbad in Balkbrug!

De Tuinen van Mien Ruys

Soms wil je nog even nadenken over die ene gitaar. Zal ik ‘m nou wel of niet kopen? Ja, maar die prijs! Wat als ik nou iets anders inruil? Heb ik ‘m wel écht nodig? Mien Ruys is een prachtige, serene plaats voor dit soort overdenkingen én de appeltaart en het hazelnootgebak moet je er zeker een keer proberen. Als je de voor- en nadelen van een nieuwe gitaar op een rijtje hebt gezet, is de verlossing van The Fellowship gelukkig nog steeds dichtbij. Gewone tuinliefhebbers zullen deze plaats ongetwijfeld ook waarderen dankzij de schitterende ontwerpen van de beroemde Nederlandse tuinarchitecte Mien Ruys. Ze bieden een inspirerende mix van stijlen en beplantingen en zijn het hele jaar door prachtig!


De tuinen van Mien Ruys

Streekmuseum De Kalkovens

Als je Dedemsvaart binnenrijdt vanuit Balkbrug, zie je ze meteen: de Kalkovens. Dit museum geeft een fascinerend inzicht in de lokale geschiedenis van Dedemsvaart en de rol van de kalkovens in de industriële ontwikkeling van de regio. Het museum is gevestigd in een gerestaureerde kalkoven en biedt interessante tentoonstellingen en rondleidingen. 


Podium de Gashouder

Op het terrein van de Kalkovens zit ook de Gashouder: een heel tof cirkelvormig podium met een programmering vol verrassingen. We hebben daar al heel wat gitaren uit onze winkel zien schitteren! Kijk voor het programma op de website van de Gashouder

Golfclub Hoogegraven

Gastvrijheid en ruimte, dat biedt Hoogegraven in de buurt van Ommen.

Een stukje rijden vanaf Dedemsvaart, maar dan sla je wel af op een van de mooiste bosbanen van het land. 18 holes, een 9-holes Par 3 baan en daarna wacht het gastvrije restaurant.

De Dedemsvaartse markt

Kom je op woensdag naar The Fellowship? Dan is de wekelijkse markt een geweldige plek om lokale producten te kopen en de sfeer van Dedemsvaart te proeven. Van vers fruit en groenten tot kleding en handgemaakte spullen: de markt heeft voor ieder wat wils.

Eten en drinken in Dedemsvaart

Natuurlijk zien we je graag bij onze Dina’s Fellows voor de lunch, appeltaart of arretjescake, maar wil je ’s avonds nog iets eten of drinken?

L’arte del Sapore betekent "de Kunst van de Smaak" en dat klopt bij deze geweldige Italiaan, waar de pizza’s van een andere planeet lijken te komen. Restaurant Kiewiet richt zich wat meer op het internationale fine dining en doet dat voortreffelijk. Proefkamer het Reestdal vraagt sommige dagen van de week een reservering, maar dat is de moeite meer dan waard. En dit is nog maar een kleine greep uit het culinaire aanbod, want er is nog veel meer in Dedemsvaart!

Fietsen en wandelen rondom Dedemsvaart

2 x fietsen

De ANWB maakte een mooie fietsroute rondom Dedemsvaart die je een goed beeld geeft van hoe het ooit was en hoe mooi het nu is. Dankzij de superhandige knooppunten hoef je nauwelijks op een kaart te puzzelen.

Wil je de regio iets verder verkennen? De gratis fietsroute van Fietsen123.nl langs de Krim brengt je langs veengebieden, de grens van Drenthe en een uitkijktoren.

2 x wandelen

Landschap Overijssel maakte een handige route van 3, 8 of 10 kilometer met het Beste van Dedemsvaart:

Roots, een magazine voor natuurliefhebbers, heeft door heel Nederland een natuurroute uitgestippeld langs onverharde paden. Eén etappe start in Balkbrug en eindigt na zo'n 15 prachtige kilometers aan de Overijsselse Vecht.


Overnachten in Dedemsvaart

Als je langer wilt blijven in deze prachtige regio zijn er verschillende mogelijkheden in en rond Dedemsvaart. Enkele suggesties:

B&B De Kloosterhoek
Wil je wat langer blijven? Bij B&B de Kloosterhoek boek je voor minimaal twee nachten, maar dankzij een houtgestookte sauna en hottub vliegen die dagen voorbij.

B&B Het Atelier
Verder weg, maar heel bijzonder: het Atelier in Dalfsen. Want hier vind je niet alleen een plek om te slapen, dankzij een volledig ingericht atelier kun je hier je creativiteit de vrije loop laten.

Kamperen in Dedemsvaart
Natuurlijk kun je in Dedemsvaart ook heel fijn kamperen. Bijvoorbeeld van april tot oktober bij Camping Langs de Dedemsvaart. Daar kun je ook terecht met je camper en ze verhuren compleet ingerichte stacaravans.

Kamperen bij de boer kan onder meer bij het Rheezerend en de Binnentuin.

Meer tips voor Dedemsvaart

Op indedemsvaart.nl vind je nog veel meer nuttige informatie over Dedemsvaart en als je in ons Gitaarparadijs bent, kun je natuurlijk altijd aan één van onze Fellows vragen of ze nog tips hebben. We helpen je graag!

Oh ja: je kunt natuurlijk ook nog naar Attractiepark Slagharen! Tien minuutjes rijden.

Aanmelden om een reactie achter te laten