Benchtalk #5: De Gibson ES335

In deze Benchtalk aflevering hebben we een van Gibson's meest geliefde elektrische modellen op de werkbank: een 1959 ES335!
30 juli 2024 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

De jaren 1950 waren een tumultueuze periode als het gaat om elektrische gitaren. De release van de Fender Broadcaster aan het begin van het decennium was een bom die de markt opblies en gitaristen kennis liet maken met een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden. Gibson wilde ook een graantje meepikken en bracht in 1952 de Les Paul uit. Hoewel spelers dol waren op de kleinere solid body gitaren, was er ook een hang naar de grotere en warmer klinkende hollow body gitaren waar Gibson in die tijd bekend om stond. Het algemene probleem met het versterken van hollow body gitaren was de feedback die ze op het podium zouden krijgen. Dit is waar Ted McCarty om de hoek komt kijken.

Ted McCarthy's Nieuwe Ontwerp

Ted McCarty was de president van Gibson tijdens de “gouden eeuw” van de productie van elektrische gitaren, van 1950 tot 1966. Net als Leo Fender kon Ted McCarty geen gitaar spelen, maar in plaats daarvan sprak hij met zoveel mogelijk gitaristen als hij kon om erachter te komen waar gitaristen op dat moment naar op zoek waren.

Zo kwam hij op het ontwerp van de semi-hollow body gitaar. Hij combineerde het grotere, warmere geluid van de hollow body gitaar met het gemak van de solid body gitaar. Door een middenblok in de hollow body te hebben, was er een grote afname van feedback op het podium en het gaf de semi-hollow gitaar een enorme flexibiliteit.

De PAF Humbuckers

Ted McCarty wilde dat Seth Lover een nieuwe pick-up bouwde en hij dacht: “Nou, waarom krijgen we geen verbetering? Want elke keer als je met een gewone gitaar in de buurt van een versterker kwam, moest je jezelf verdraaien om van de brom af te komen.”


Humbuckerspoelen waren niet zo nieuw en werden al vrij vaak gebruikt in versterkers en microfoons, zelfs in Gibson versterkers uit die tijd. Het was Seth Lover die het inzicht had om deze spoelen te gebruiken voor een nieuwe pick-up voor elektrische gitaren. Hij vroeg patent aan op dit idee, en daarom noemen we de humbuckers uit die tijd Patent Applied For,  oftewel PAF.


Het toeval wilde dat Ray Butts van Gretsch Guitar bijna op hetzelfde moment hun eigen brommende gitaar pick-up uitvond. Hij noemde het de Ful-fidelity, die we nu kennen als de Filtertron. Hoewel Gibson hun patent 2 jaar voor Gretsch aanvroeg, was het eigenlijk Gretsch die hun patent als eerste kreeg, en Gibson volgde 4 weken later.

Gibson ES335 Long Guard 1959

Het gebeurt niet vaak dat we een Gibson hebben uit de “gouden eeuw” van '58-'60, daarom verdient de 1959 ES335 die we in de winkel hadden zeker een plek in deze Benchtalk. Naast de welbekende specificaties van de ES335, heeft deze gitaar nog de “Long Guard”, omdat Gibson in 1960 de pickguard veranderde naar een korter ontwerp. Deze gitaar is volledig origineel, op een touch-up aan de achterkant van de kop na.

Wat we weten over deze ES335 is dat hij een groot deel van zijn leven in het mooie Zweden heeft doorgebracht. We hebben gemerkt dat dit heel gebruikelijk is bij vintage gitaren. Omdat Zweden neutraal was in de tweede wereldoorlog, hadden de Zweden na de oorlog vrij veel koopkracht. Dit betekende dat ze vrij gemakkelijk de nieuwe, populaire elektrische gitaren uit de Verenigde Staten konden importeren. Gelukkig vond deze gitaar zijn weg naar Nederland en hebben wij hem mogen aanbidden in onze winkel.

Benchtalk #5: Gibson ES335

Benieuwd hoe de PAF's van de 1959 ES335 klinken? Bekijk dan snel de volledige Benchtalk aflevering!

Ben je op zoek naar een Gibson ES-model of een andere semi-hollow gitaar? Klik dan op de knop hieronder en bekijk ons assortiment!

Bekijk hier onze Semi-Hollow gitaren

Aanmelden om een reactie achter te laten