De kunst van het gitaarbouwen | Hoe Somogyi & Matsuda gitaarmeesterwerken maken

De gitaren van meester en leerling komen samen in de Dedemsvaartse villa van TFOA!
13 augustus 2024 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

Het gebeurt niet vaak dat we een échte Somogyi in de winkel hebben, laat staan samen met een gitaar van een van zijn leerlingen. Dus toen wij een Thin Dreadnought van Somogyi en 'Mottainai' model van Michihiro Matsuda binnenkregen, wisten we dat dit een zeer speciale gebeurtenis is. Én het perfecte moment om de kunst van deze bouwers van dichtbij te bekijken en beluisteren!

Somogyi Thin Dreadnought

Ervin Somogyi wordt beschouwd als een van de pioneers op het gebied van boutique gitaarbouw. Somogyi's gitaren zijn gewild bij veeleisende muzikanten en verzamelaars, gekoesterd om hun uitzonderlijke toon, speelbaarheid en esthetische schoonheid.

In een samenwerking die teruggaat tot 1996, bundelde Hideyo Moriya van de California Guitar Trio zijn krachten met Ervin om deze Thin Modified Dreadnought te creëren: een instrument ontworpen voor ongeëvenaarde prestaties. Met een multiscale fretboard van 26 tot 25,125 inch, een slanke Florentijnse cutaway en een slank lichaamsontwerp versterkt door een Manzer-stijl lichaamswig, belichaamt dit meesterwerk van Somogyi innovatie en is het een eerbetoon aan de spelende muzikant!

Michihiro Matsuda No.133A 'Mottainai'

Michihiro Matsuda was een student van Ervin en heeft nu zijn eigen werkplaats in San Francisco. Zijn ervaring en inspiratie bij Ervin zijn absoluut terug te zien in de esthetische elementen van zijn gitaren, maar deze 'Mottainai' is bovenal het bewijs van Michihiro's talent en vakmanschap.

Mottainai is een Japanse uitdrukking van spijt waarbij de volledige waarde van iets niet goed wordt benut. Met een grote hoeveelheid opgespaarde 'rest'-toonhout kon hij al deze materialen combineren om deze prachtige Grand Auditorium te bouwen voor de NAMM Show 2022 in Anaheim, Californië. En het resultaat is werkelijk verbluffend!

De kunst van leraar en leerling naast elkaar

De gitaren van Ervin en Michihiro zijn van het hoogste niveau en daarom ook heel zeldzaam. Dus om twee van deze gitaren in onze winkel te hebben is een bijzondere gebeurtenis! Daarom is dit ook het moment bij uitstek om deze gitaren naast elkaar te bewonderen. Maico en Milo laten zich inspireren door de kunst van deze twee bouwers en laten horen hoe dat klinkt. Bekijk daarom gauw de video hieronder:

Bespeel een echte Somogyi en Matsuda!


Wil jij deze boutique gitaren van de bovenste plank ook eens uitproberen? Dat kan! Op zondag 1 september presenteren Fritz Heidorn en onze eigen Rudi samen met Ervin hun nieuwe boek over de meesterbouwers van de boutique gitaarwereld: Die Akustik Gitarre Als Klankkunstwerk.

Naast de boekpresentatie en gesprekken met de schrijvers, zijn er ook een aantal bijzondere boutique gitaren aanwezig, waaronder deze twee die je kunt vasthouden, bespelen, en kopen. Om de middag af te sluiten, zal Peter Finger een concert geven. Een middag vol prachtige gitaren en muziek, daar wil je bijzijn! De entree is gratis en je kunt je inschrijven door op onderstaande knop te klikken!

Claim hier je gratis ticket!

Aanmelden om een reactie achter te laten