Blacklight is eigenlijk een verzamelnaam voor lampen die fluorescerend UV-A licht geven en die blauwige gloed zorgt ervoor dat sommige zaken in het donker juist oplichten. Dat kan er cool uitzien op feestjes én op het podium (Daft Punk!), maar ook in de werkplaats kan zo’n blacklight goed van pas komen. Want het geeft je een paar extra ogen bij het beoordelen van vintage gitaren.
Vroeger werd er namelijk vooral met met nitro-cellulose lak gewerkt. Die lak is volgens velen een belangrijk onderdeel van de magie van de vintage klank.
Maar nitro heeft ook nadelen, want het is bijvoorbeeld minder slijtvast. Daarom is het bij deze vintage gitaren vaak een kunst om te achterhalen of ze in de loop van de jaren misschien zijn bijgewerkt of deels of misschien wel helemaal ge-refinished. Dat heeft namelijk veel invloed op de waarde, want hoe origineler hoe beter.
Bij het zoeken naar eventuele opknapbeurten kan een blacklight helpen, omdat originele nitro-cellulose lak onder een blacklight groen/geel oplicht. Eventueel later bijgewerkte plekken geven een andere kleur. Zo kan je met blacklight dus een beetje onder de huid van een gitaar kruipen en er bijna een röntgen foto van maken. Superhandig! Helemaal omdat je voor een paar tientjes al een blacklight zaklamp kunt kopen. In onze werkplaats maken we er ook dankbaar gebruik van bij het beoordelen van gitaren.
En helaas zijn er ook al jaren vervalsers actief die zelfs een blacklight voor de gek kunnen houden. Bijvoorbeeld door lak eerst een tijdje in de zon te zetten of een opgelapte gitaar even onder zonnebank te leggen. Zo worden ook deze gitaren keurig lichtgevend, maar ze zijn niet meer origineel.
Het is helaas niet zo simpel, dat wanneer een gitaar ‘groen’ oplicht onder een slimme lamp van een paar tientjes, dat die gitaar dan meteen 'vintage' is
Wij zien een blacklight dus alleen als een hulpmiddel bij het beoordelen van vintage gitaren en om dat goed en volledig te doen, spelen veel meer factoren een rol. In bovenstaande video vertelt Fellowship oprichter Rudi Bults daar meer over.
Een blacklight is dus niet meer en niet minder dan een extra paar ogen waarmee we een stukje het verhaal achter een vintage gitaar kunnen opsporen en meegeven aan een nieuwe eigenaar om daar zijn eigen hoofdstukken aan toe te voegen.
Wil je meer weten over vintage gitaren of heb je vragen of twijfels over de conditie van een vintage gitaar? Neem gerust contact met ons op via info@tfoa.eu of +31 (0)523-232205
Wat toont een blacklight NIET?
Zo lijkt een blacklight misschien een wondermiddel om snel te beoordelen of een oude gitaar écht en origineel is. Maar dat is een blacklight helaas niet. Ieder gitaar heeft een verhaal en daarover vertelt een blacklight je wel iets, maar zeker niet alles. Je ziet alleen de toestand van een gitaar zoals die nu is en niet hoe die zo geworden is.
Misschien laat een blacklight wel een paar doffe plekken op de hals of de body van een gitaar zien, die gewoon komen door slijtage. Of omdat er een anders soort lak gebruikt is, die weer net even anders oplicht. Een veel voorkomend misverstand is het idee dat een gitaar meer oplicht naarmate die ouder is. Soms is dat zo, maar soms ook niet.
Een reset van de hals zal waarschijnlijk sporen achterlaten en dat kan er onder een blacklight dramatisch uitzien, maar daarna is een gitaar weer jarenlang goed bespeelbaar. Een blacklight zal je niet laten zien dat een gitaar een neck-reset nodig heeft, terwijl het wel belangrijk is om te weten vóórdat je een gitaar koopt.
Misschien heeft jouw gitaar wel een andere soort lak die helemaal niet oplicht onder een blacklight. Dat maakt het geen slechte gitaar.