Het is voor ons als gitaarliefhebbers een beetje een vraag in het rijtje: hou je liever je linker- of je rechterarm? Nou, het liefst heb je ze allebei!
We snappen natuurlijk dat de meeste mensen niet twee van zulke klasbakken kopen, dus we moéten kiezen en doen een poging te helpen bij dit dilemma. Maar zoals altijd bij gitaren, geldt ook hier: probeer het zelf. Dat kan, want we zijn open en we doen ons best deze klassieke dreadnought en slope shoulder altijd op voorraad te hebben.
Looks
Om een gitaar te willen hebben, moet ie in het oog springen. Dat klinkt misschien wat oppervlakkig, want het ‘innerlijk’ is natuurlijk ook heel belangrijk, maar op bespeelbaarheid, klank en al die zaken komen we straks. Eerst: de buitenkant. Een Martin D18 ziet er klassiek uit zoals een gitaar eruit hoort te zien: fraai sparren bovenblad, mooie vintage lak erop voor wat meer karakter en een strakke herkenbare Martin kop. Je zou het ‘gewoontjes’ kunnen noemen, maar het is meer dan dat. Het is de kracht van eenvoud. Dat verveelt nooit.
Dan de Gibson J45. Het begint al bovenaan, met die rondingen op de kop die doen denken aan een zoenende bovenlip. Gitzwarte kopplaat, waar het Gibson logo vanaf knalt, uitgesproken ‘dots’ in de toets, geen bonkige, maar fraaie ronde schouders en dan… die showstopping sunburst! *Zucht*. We hebben een winnaar!
Gibson: 1 vs Martin: 0
Bespeelbaarheid
Hier begeven we ons hier op glad ijs, want bespeelbaarheid is zeer persoonlijk. De ene strummer zweert bij een wat smallere hals, terwijl de andere fingerpicker liever een iets bredere toets onder zijn vingertoppen voelt. Dunne, of wat dikkere frets, een matte of gladde hals: het heeft allemaal net zoveel ‘lovers’ als ‘haters’. Maar er is één doorslaggevende factor waar we niet omheen kunnen. De J45 is een ‘short scale’. Dat betekent dat de hals iets korter is en dat zorgt voor een andere verdeling van de frets, want die staan dichter op elkaar. Dat vraagt minder trapezewerk van je vingers. Het zorgt ook voor iets minder spanning op de snaren en dat maakt bends makkelijker. Zo’n short scale speelt negen van de tien keer gewoon nét iets lekkerder!
Martin gebruikt dezelfde truc niet voor niets op kleinere orchestra modellen, maar niet meer als standaard voor de D18. Mocht je dat per se willen, dan is het te bestellen tegen een meerprijs bij de Martin Custom Shop. Wil je een Long Scale J45? Ook dat kan, via de Gibson Custom Shop.
Maar voor het onderdeel ‘bespeelbaarheid’, beperkt de jury zich tot de ‘standard’ modellen en dat brengt de tussenstand op:
Gibson: 2 vs Martin: 0
Afwerking
Op papier is zo’n kortere hals beter, maar hoe een gitaar in de hand ligt, heeft ook veel te maken met de afwerking: zijn de frets lekker afgerond, klopt de afstelling, werken de stemmechanieken en zit alles een beetje degelijk in elkaar. Het is geen nieuws als we zeggen: dat is bij Gibson wel een dingetje. Op internet lees je veel verhalen over slecht afgestelde Gibsons. Wat ons betreft is die kritiek niet terecht. Gibson wordt in Bozeman, Montana op hoogte gebouwd, op koude grond en in droge lucht. Als zo’n instrument dan terecht komt in ons koude, vochtige, kikkerlandje zal zo’n gitaar altijd een beetje opzwellen. Dat maakt de actie wat hoger, maar is met een set up eenvoudig op te lossen. Wij doen dat standaard bij iedere gitaar die onze winkel verlaat: die krijgt een set up en binnen een jaar zien we je graag terug voor een extra afstelbeurtje. Want bijna alle nieuwe gitaren van alle merken kunnen wel een duwtje in de goede richting gebruiken en ook in de jaren daarna blijven ze ‘werken’. Dat vraagt af en toe wat extra aandacht, zodat ze weer tiptop in orde zijn. Wij bieden die service ‘in house’ voor alle gitaarmerken.
Martin komt vaak uit het lager gelegen Nazareth en ook die verlaten onze winkel dus pas na een afstelbeurt. Maar, met dank aan het klimaat hebben ze een streepje voor ten opzichte van Gibson. Héél klein streepje. Tussenstand:
Gibson: 2 vs Martin: 1
Dit alles kan je ook zeggen over een Gibson J45. Een echt werkpaard waar je alle kanten mee op kunt. Nu en nog vele, vele jaren.
Zijn er dan helemaal geen verschillen? Jawel! Kijk en luister maar eens naar deze video van Iain Meadows
Allebei geweldig! Moeilijk kiezen. De Gibson is de powerhouse in het midden, net iets beter voor zangbegeleiding, doordat het hoog en laag minder concurreren met de stem. Maar wil je bluegrass of fingerpicking, dan pak je dat dikke, warme geluid van de Martin, die ook geweldig klinkt als je gewoon akkoorden speelt en zingt….aaarrrrgh! Niet te doen dit! Maar het moet! Dan kiezen we……
Martin, maar alleen omdat het moet! Met een dubbeltje op zijn kant, brengt dat de stand:
Gibson: 2 vs Martin: 2
Op basis van bespeelbaarheid, afwerking, looks en sound kunnen wij geen overduidelijke winnaar aanwijzen. Helemaal niet omdat er ook nog zoveel varianten beschikbaar zijn. D18 met een sunburst? Kan! Een hele lichte sunburst op je J45? Kan ook! Adirondack bovenblad in plaats van sitka voor wat extra power? Ook dat kan en nog veel meer.
Kan jij wel kiezen tussen een D18 en J45? Laat het weten in de comments of kom eens langs in Dedemsvaart en vel zelf een oordeel over deze twee iconische gitaren.
Sound
Beide modellen hebben een mahonie klankkast met een Sitka bovenblad en dat maakt ze wat geluid betreft zeer vergelijkbaar. Martin heeft met de D18 een standaard neergezet die te horen is op honderden hits en tot op de dag van vandaag in veel studio’s gebruikt wordt. Het is een uitgebalanceerde alleskunner waar zo’n beetje alle groten der aarde op hebben gespeeld. Of je nu lekker barky bluegrass wil knallen, fraai akkoorden wil strummen bij een kampvuurtje, of fingerpicking wil spelen: op zo’n Martin D18 klinkt het allemaal fantastisch. Want een D18 geeft bij alles wat je doet volume, zonder hard of ‘prikkerig’ te klinken. En het mooiste cadeau voor iedereen die een D18 koopt: hij zal alleen maar beter worden. Wij verbazen ons er steeds over hoe deze gitaren zich door de jaren heen ontwikkelen, als we er weer eens eentje terugzien in onze winkel. Het is echt een instrument voor het leven.