De Comeback van de Jazzmaster | 1962 Fender Jazzmaster Dakota Red over Sunburst

De Fender Jazzmaster: een mislukking in de jazzwereld, een icoon in de surf en alternatieve rock genres!
29 augustus 2024 in
Jurgen Bakker
| Nog geen reacties

Het verhaal van de Jazzmaster kenmerkt zich door een valse start. Het alternatief van Fender op Gibson's archtops begon namelijk als een grote flop! Ontworpen voor jazz, werd hij al snel afgewezen door de meeste jazzspelers. Dankzij de 'surfrock' en de alternatieve rockgenres zoals grunge en indie in de jaren '90 werd de Jazzmaster uiteindelijk toch een groot succes.

De Introductie van de Jazzmaster

Na het grote succes van de Telecaster en Stratocaster begaf Fender zich op de jazzmarkt, die in in de jaren '50 werd gedomineerd door de archtops van Gibson. De Jazzmaster, ontworpen als het duurdere broertje van de Strat, werd geïntroduceerd in 1958.


Maar hij overtrof de Stratocaster niet en jazzspelers speelden niet op de Jazzmaster. Ze waren meer dan tevreden met hun grote, hollowbody archtops. Toen Fender zich echter op een compleet andere groep spelers richtte en de hitsingle 'Walk, Don't Run' van The Ventures in 1960 de hitlijsten binnenkwam, vond de Jazzmaster een nieuw doel als 'surfgitaar'.

Het ontwerp van de Jazzmaster

Voor de Jazzmaster creëerde Leo Fender een compleet nieuw ontwerp dat zich aanzienlijk onderscheidde van de Tele en Strat. Met langere body contouren was de Jazzmaster het eerste Fender model met een 'offset' body. Daarnaast ontwierp Leo een nieuw brug- en tremolosysteem, en werden er nieuwe pickups ontwikkeld.

De pickups lijken op het eerste gezicht op P90s, maar het zijn eigenlijk single coils. En speciaal gericht op de jazzgitarist, zorgde het Rhythm-circuit met twee 'thumbwheels' voor het volume en de toon voor een erg warme, mellow klank.

Een Tweede Wederopstanding

De populariteit van de surf muziek duurde helaas niet lang. Gedurende de jaren '70 kwam de hardere rockmuziek tot leven en gitaristen vroegen nog maar om 1 ding: de kracht van de humbucker pickups! Hierdoor verdween de Jazzmaster steeds verder uit beeld totdat de productie in 1980 werd stopgezet. Maar zes jaar later verscheen de Jazzmaster opnieuw! Fender Japan herintroduceerde het model. En ook de muzikanten uit de alternatieve rock, grunge, en indie genres waren de Jazzmaster nog niet vergeten! In de jaren '90 had de Jazzmaster dan toch eindelijk een prominente plek gekregen in de muziekwereld. Sindsdien is dit model te zien in de handen van gitaristen zoals Thom Yorke van Radiohead, Nels Cline van Wilco, en Jonny Buckland van Coldplay.

1962 Jazzmaster Dakota Red

In de jaren '60 stelde Fender strenge eisen aan de finish van hun gitaren. Als ze niet tevreden waren met het resultaat, dan gaven ze hun gitaren soms een refinish. Deze zeldzame Jazzmaster uit 1962 heeft zo'n 'Factory Refinish'.

Hiervoor werd autolak gebruikt, zonder de toevoeging van een nitrocellulose clear coat bovenlaag. De lak licht van de body hierdoor niet groen op onder een UV-lamp, want dit gebeurt door de veroudering van nitrocellulose lak. Omdat ze nog wel het logo op de headstock moesten plaatsen, hebben ze daar wel nitrocellulose aangebracht; en die kleurt dus wel groen op!

De gitaar beschikt over de originele pickups en elektronica, waarbij de potmeters te dateren zijn naar de 22e week van 1962. De esdoorn hals beschikt over een slab Braziliaans palissander toets.


Ontdek de Jazzmaster bij TFOA

Naast dit zeldzame vintage exemplaar, hebben wij bij The Fellowship of Acoustics nog meer Jazzmasters op voorraad. Bij ons vind je de meest bijzondere creaties uit Fender's Custom Shop. Ook helpen wij je graag als je zelf je eigen custom Jazzmaster wilt laten bouwen.

Bekijk de Fender Jazzmaster Dakota Red 1962 hier



Aanmelden om een reactie achter te laten