Aan de buitenkant lijkt iedere akoestische gitaar misschien niet meer dan een paar stukken hout met een gat en een paar snaren, maar juist aan de binnenkant van een akoestische gitaar schuilt veel vernuft. Om ervoor te zorgen dat een gitaar ook goed klinkt, heeft het bovenblad versteviging nodig van klank- of zangbalkjes, ook wel ‘bracing’ in het Engels. Zonder die balkjes zou het bovenblad te veel trillen en een akoestische gitaar nergens naar klinken. Maar waar en hoe plaats je die balkjes, zodat een gitaar écht mooi gaat zingen?
Klassiek: Fan
Ooit bedacht door Antonio de Torres om het bovenblad zo dun en toch zo stevig mogelijk te maken: zangbalkjes in de vorm van een waaier. Toen revolutionair, tegenwoordig de standaard voor nylongitaren. Door de waaier aan te passen met een iets andere vorm of een extra balkje, zijn er inmiddels een heleboel varianten beschikbaar om zo een eigen accent aan het geluid te geven.
Blues: Ladder
Voor de ‘fan-bracing’ was ‘ladder-bracing’ de norm. Dat zijn eigenlijk bijna rechttoe-rechtaan dwarsbalken onder het bovenblad. Dat geeft een sterke constructie en daarom kwam ladder-bracing weer terug in de jaren ’20 en ’30. Gitaristen waren op zoek naar wat meer volume en gebruikten vaker stalen snaren. Dat zorgt voor meer spanning op de gitaar en ladder-bracing kan dat veel beter aan dan fan-bracing. Ladder-bracing geeft gitaren behalve stevigheid ook een eigen geluid: veel projectie, veel midden en lekker ‘honky’. Een kleiner parlor-model met ladder-bracing klinkt vaak verbazingwekkend hard en is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor blues. Maar voor slagpartijen met akkoorden, missen deze gitaren soms wat balans.
Alleskunner: X-bracing
Gitaarbouwer Martin ging meer dan een eeuw geleden op zoek naar die perfecte balans: een stevige gitaar die geen problemen had met stalen snaren en tegelijk een geluid moest geven met volume en een mooie balans. Door te schuiven met het patroon van de zangbalkjes ging hij op zoek naar die perfecte gitaarstem om zo uit te komen op een X-vorm.
Net als bij Antonio de Torres was dat toen revolutionair, maar nu de standaard. Een X-brace geeft een akoestische gitaar de stem die we nu kennen. Net als bij fan-bracing zijn er inmiddels veel varianten, zoals scalloped bracing. Dat betekent dat een deel van de zangbalkjes dunner wordt geschaafd. Zo verliezen de zangbalkjes iets van hun stevigheid en dat geeft het bovenblad de gelegenheid om meer te trillen en zo krijg je een meer open en naar vintage neigend geluid.
Modern: V-braced
Taylor kwam een paar jaar geleden met een compleet nieuwe vorm: V-bracing. De punt van twee zangbalken begint aan de achterkant van de gitaar en loopt zo langs het klankgat. Dat zorgt voor stevigheid waar je het wil hebben, terwijl het ruimte laat voor trilling op andere plaatsen van het bovenblad. Deze gitaren hebben een nieuw, modern geluid met veel precisie, helderheid en sustain. Meer weten over V-bracing? We schreven we al eerder een artikel over. Dat lees je hier.
De beste bracing voor akoestische gitaren?
Naast de keuze van houtsoorten, toont zich de hand van de gitaarbouwer misschien nog wel het meest in de bracing, want in de meeste gitaren zit een web van tientallen balkjes met meer dan 100 verlijmingen. Zelfs de keuze van de lijmsoort heeft effect op de toon! Omdat ieder stuk hout weer anders is, verschilt ook ieder bovenblad en reageert anders op de zangbalkjes. De uitkomst van dat samenspel bepaalt de stem van een gitaar. Wat het beste is, valt niet te zeggen. Zoek je een allrounder? Waarschijnlijk kom je dan uit op een X-braced gitaar. Wil je meer vintage-karakter? Waterloo heeft voor niets ladder-braced gitaren nieuw leven ingeblazen, want met dat geluid val je wel op. Zoek je een moderner geluid? Dan zou je zomaar als een blok kunnen vallen voor een V-brace. In onze winkel kan je bij ons terecht om het zelf uit te proberen en je goed te laten adviseren. We hebben honderden gitaren op voorraad en onze Fellows helpen je graag bij je keuze. We zijn ook bereikbaar via
Mail: info@tfoa.eu
Telefoon: +31 (0) 523-232205
En natuurlijk onze chatfunctie